Gratis gitaarles, dat klinkt mooi… en soms is dat ook zo. Vaak ook niet en heb je les van iemand die helemaal geen docent is of die ervaring niet heeft. Als leek of beginnende gitarist is het soms lastig te bepalen of de lessen die je wilt volgen wel goed zijn. Voordat ik een aantal tips geef even kort over mijzelf.

Jachin Letwory
Oprichter www.gitaarcursus.com

Mijn naam is Jachin en ik ben de oprichten van deze website. In 1995 ben ik al begonnen met gitaarles te geven. Nu geef ik niet alleen gitaarles maar heb ik ook daadwerkelijk hiervoor gestudeerd aan het conservatorium. Mijn studie heette toen docerend musicus klassiek gitaar. Op het conservatorium leer je naast goed gitaar spelen ook hoe je goed les kunt geven. Vakken die ik hiervoor gevolgd heb zijn o.a. didactiek en methodiek. Belangrijker nog is dat ik een lesgeef stijl ontwikkeld heb waar veel mensen plezier aan beleven. Naast de website heb ik namelijk een gitaarschool waar jaarlijks zo’n 100 leerlingen gitaar leren spelen. Kortom, de lessen van mij steken goed in elkaar en worden deskundig gegeven.

Nu weer terug naar de vraag hoe je goede docenten van minder goede docenten op het internet kunt onderscheiden.

  1. Als de lessen gratis zijn, probeer dan achtergrondinformatie van de betreffende docent te vinden. Als de docent een gedegen opleiding heeft gehad zal de gitaarleraar dat zeker vermelden.
  2. Als de lessen betaald zijn kan je altijd voor aanschaf contact opnemen met de docent en naar zijn opleiding/ervaring vragen
  3. Wat nu als de docent zegt veel ervaring te hebben met optredens, is de gitaardocent dan ook meteen een goede leraar? Nee, dat is zeker geen logisch gevolg. Als je bijvoorbeeld naar de opname van counting stars – one republic luistert (bijvoorbeeld op 0:10), dan hoor je regelmatig piepende geluiden. Dit betekent dat de gitarist of minder techniek heeft of slordig speelt. Als gitarist kan je dus beroemd worden zonder dat je de sterren van de hemel hoeft te kunnen spelen. NB het is natuurlijk wel zo dat er ook zat goede artiesten gitaristen zijn die belachelijk goed spelen, een opleiding hebben gehad en goed les kunnen geven
  4. Een goede gitaarleraar zal ook altijd tips geven over een goede techniek. De docent moet dan natuurlijk wel weten wat goede techniek is en waarom het beter is dan minder goede techniek. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de volgende les. In deze les pakt de gitarist bijvoorbeeld 2 akkoorden waarbij hij bij de ene een goede techniek gebruik en bij de andere niet. Waarom gebruikt hij dan zowel de goede als de slechte techniek vraag je je dan af. Simpel gezegd omdat hij niet weet dat hij zowel een goede als slechte techniek gebruikt. Als je kijkt bij +/- 2:35 dan zie je dat hij een D majeur akkoord pakt en zijn duim over de hals heen duwt. Dat is geen mooie techniek, alhoewel deze leraar zegt dat je de gitaar dan goed stevig hebt. Je wil de gitaar niet stevig vast maar juist soepel zodat je flexibel bent in je hand. Als je nu kijkt bij 1:30, dan pakt hij een F majeur akkoord en nu heeft hij zijn duim mooi achter de hals. Waarom dan nu wel een mooie techniek? Omdat het akkoord anders bijna niet te pakken is. Kortom, de gitaarleraar moet de techniek beheersen, begrijpen en uit kunnen leggen. Hier komt de goede opleiding weer om de hoek kijken.
  5. Een andere simpele test is om te zien of de gitaarleraar in kwestie fulltime gitaarles geeft of dat hij het erbij doet om een zakcentje bij te verdienen. Als je de lessen van de volgende leraar bekijkt, dan zie je dat alles er gelikt uitziet. Dit komt omdat zijn core business marketing (hij noemt zich Social Media Expert) is. Als je op hem googled zie je dat hij ook druk bezig is met online marketing cursussen. Waarom dan wel de lessen ondanks dat hij er niet voor gestudeerd heeft. Heel simpel. Met een goed verhaal, mooi materiaal en een grote markt (het internet) is het makkelijk om je product aan beginners te verkopen.
  6. De beste tip. Vraag een expert om te kijken welke videolessen goed zijn. Laat hieronder een bericht achter met een videoles die je graag wilt volgen en dan vertel ik je of het slim is om deze les te volgen.

Heb je wat aan deze tips over online gitaar leren spelen gehad, laat het hieronder dan weten.

Facebook Reacties:

Reacties

Geheel Gratis!
*
Toon deze pop-up nooit meer.