Gitaar veruit populairder dan Piano en Drums

0
704

In de zomervakantie van 2016 heb ik het idee opgevat om een onderzoek te doen naar het aantal gitaren in Nederland. Om te beginnen heb ik ervoor gekozen om eerst in Zwolle te starten. Alle data heb ik van Funda. Wekenlang ben ik bezig geweest om in totaal alle 795 te koop staande huizen te bekijken. Ik heb niet alleen naar gitaren maar ook naar piano’s en drums gekeken. De uitkomst kwam niet geheel als een verrassing want meer dan de helft van het aantal onderzochte instrumenten zijn gitaren.

Grafiek Gitaaronderzoek Nederland 2016
Grafiek Gitaaronderzoek Nederland 2016

Deze 55,9% aan gitaren staat voor 1 gitaar per 7,64 huishoudens. In 2013 geeft het CBS aan dat er per huishouden gemiddeld 2,19 bewoners zijn. Via OOZO kunnen we zien dat er in in Zwolle 56.180 huishoudens zijn. Als we deze gegevens combineren dan kunnen we concluderen dat er gemiddeld 7353 huishoudens in Zwolle één gitaar hebben staan en dat er in theorie ruim 16100 Zwollenaren in de gelegenheid zijn om dagelijks gitaar te spelen.

Als je er vanuit gaan dat het gemiddelde ook geld voor de rest van Nederland en we gebruiken wederom de gegevens van CBS, dan zien we dat er in 2016 7.720.787 huishoudens zijn. Dit resulteert in ruim 1,01 miljoen huishoudens waar gemiddeld 1 gitaar staat. Dit betekent dat er in Nederland ruim 2,21 miljoen mensen in de gelegenheid zijn om dagelijks de gitaar te bespelen.

Als we een meer voorzichtige schatting maken en er vanuit gaan dat er per huishouden 1 persoon gitaar speelt, dan hebben we het nog steeds over meer dan 1,01 miljoen Nederlanders die gitaar spelen. Het CBS geeft aan dat er ruim 17 miljoen mensen in Nederland wonen dus dan hebben we het over 5,9% van de Nederlandse bevolking die gitaar speelt.

Of het mag of niet weet ik niet maar het is leuk om deze 5,9% los te laten op de gehele wereld bevolking. Als we dit doen dan zouden er wereldwijd. Voor het aantal aardbewoners hebben we gekeken op de website van Worldometers. We nemen hiervoor het getal van ruim 7,4 miljard en komen dan uit op een ongelofelijk getal van 436,6 miljoen.

Vind je dit onderzoek geweldig en wil je een steentje bijdragen door jouw woonplaats of welke andere plaats te onderzoeken, laat me dit dan weten. Op deze manier kunnen we achterhalen of de getallen uit het onderzoek van Zwolle representatief zijn voor andere delen van Nederland.

In een volgende Blog zal ik ingaan op de verdeling tussen de verschillende type gitaren. Wil je hiervan op de hoogte gehouden worden, meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Heb je vragen of opmerkingen over mijn onderzoek, laat dan een reactie achter onder deze post. Ik ben erg benieuwd naar alle reacties.

Wil je deze gegevens gebruiken voor een eigen blog, tijdschrift of andere publicatie of wil je meehelpen aan het onderzoek, neem dan contact op via info@gitaarcursus.com of bel naar 06-46727386.

Facebook Reacties:

Reacties

DELEN
Vorig artikelBeveiligd: Dag 10 verrassings nummer
Volgend artikelReview Peter Gergely Youtube Kanaal
Jachin is een gitarist die al vroeg gestart is met het maken van videolessen op youtube. Door zijn ervaring als gediplomeerd docent en de vaardigheden voor het maken van websites te combineren heeft hij het concept van www.gitaarcursus.com ontwikkeld.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER