Dit jaar hoorde ik pas voor het eerst van deze geweldige gitaarcompetitie met als winnaars Andrea de Vitis en Sönke Meinen. De prijzenpot was in totaal € 50.000,- en daardoor trok het de beste gitaristen van over de hele wereld aan.

Naast dat Guitar Masters 2016 een internationale gitaarcompetitie is, is het ook een gitaarfestival. Omdat ik niet in Polen aanwezig kon zijn, heb ik mij vooral gefocust op de competitie. Dit werd mij heel makkelijk gemaakt omdat alle rondes via youtube te volgen waren. De eerste ronde was een open inschrijving waarbij deelnemers een video in konden dienen. Deze video werd op het Youtube Kanaal van Guitar Masters geplaatst en de deelnemers met de meeste “duimpjes omhoog” werden uitgenodigd om naar Polen te komen.

Vanaf de tweede ronde werd alles live uitgezonden via het youtube kanaal dus af en toe heb ik met leerlingen een aantal naar deelnemers gekeken en geluisterd.

De competitie was ingedeeld in een wedstrijd voor klassiek gitaar en een voor fingerstyle. Klassiek gitaar is echt mijn ding dus daar heb ik in eerste instantie het meest van genoten. De mooie klanken heldere klanken om naar te luisteren en de perfecte techniek om naar te kijken. Het fingerstyle gedeelte was voor mij redelijk onbekend maar ik heb mij hier ook verbaasd over wat er allemaal mogelijk is op de gitaar.

Een paar weken voor de start van de competitie had ik een aantal gitaristen via facebook toegevoegd aan mijn vriendenlijst. Een daarvan was Andrea de Vitis. Op dat moment wist ik nog niet dat hij een geweldig goede gitarist is. Toen ik de deelnemerslijst van de competitie zag en zijn naam daarop stond, was ik toch wel verrast. Uiteindelijk kwam hij in de finale terecht en dat optreden heb ik grotendeels bekeken. Wat mooi om naar te luisteren. Andrea de Vitis krijgt het voor elkaar om heel net te spelen en tegelijkertijd heel veel gevoel in zijn spel te leggen en hij weet dat gevoel ook nog eens op het publiek over te brengen. Kortom een welverdiende winnaar van de klassieke competitie.

Bij het fingerstyle gedeelte heb ik vooral genoten van de verschillende speelstijlen en soorten muziek die ten gehore gebracht werden. De deelnemers kwamen bij de fingerstyle competitie ook van over de hele wereld, een aantal deelnemers hadden ervoor gekozen om op de klassieke gitaar deel te nemen. Ik kan er niks aan doen maar mijn voorkeur qua klank ging bij deze competitie toch meer uit naar de nylon snarige gitaren. De uiteindelijke winnaar, Sönke Meinen, had er ook voor gekozen op de klassieke gitaar op te treden. Misschien dat hij de uiteindelijke winnaar geworden is omdat een van de juryleden, Tommy Emmanuel, zich ziek had afgemeld en daarmee een zeer gerenommeerde steel string gitarist in het jury panel mistte. Wat mij betreft lag het vooral aan het onwaarschijnlijk mooie spel van Sönke Meinen.

Onlangs heb ik nog contact gezocht met Sönke Meinen en hij heeft toegezegd wanneer hij langs Zwolle komt (op doorreis naar de geboorteplaats van zijn vriendin, genaamd Karlijn Langedijk en ook een geweldige gitarist), dat ik hem mag interviewen. Zodra ik hier meer over weet zal ik dat in de nieuwsbrief vermelden. Ben je nog geen lid van de nieuwsbrief, dan kan je dat doen door je onder deze blog aan te melden.

Ontvang de nieuwste Blogs en Lessen


 

Om je een beeld te geven van de twee winnaars en de competitie heb ik hieronder een aantal video’s geplaatst.

 

Facebook Reacties:

Reacties

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER