Vandaag kreeg ik een bericht onder ogen van de Telegraaf met de titel “gitaar kan ‘fout’ zijn”.

Dit trok meteen mijn aandacht en ik heb mij meteen in het artikel verdiept. In de introductie van het artikel worden meteen harde beweringen gedaan. “Door verscherpte regelgeving hangt eigenaren van muziekwinkels plots torenhoge boetes en een enorme papieren rompslomp boven het hoofd.” Wauw, dat is heftig nieuws. Het gaat erom dat de houtsoorten palissander en bubinga door gewijzigde regelgeving op een “rode lijst” zijn komten te staan. Dit houdt in de im- en export aan zeer strenge eisen moet voldoen. Volgens de Telegraaf wordt in wel negen van de tien gitaren een van deze houtsoorten gebruikt. Als ik kijk naar het aantal goedkopere gitaren dat de markt op komt lijkt mij deze bewering niet helemaal juist. Dat zowel palissander als bubinga gewilde houtsoorten zijn bij de kwalitatief betere instrumenten is wel zeker.

Het artikel van de Telegraaf wekt bij mij de indruk dat het allemaal hel en verdoemenis is dus ben ik wat gaan googelen naar achtergrondinformatie. De eerste hit is meteen een artikel van musicmaker.nl dat al sinds 5 december online staat. Ter vergelijking, het artikel van staat sinds 9 december online. Ondanks dat het artikel van musicmaker kleiner is dan dat van de Telegraaf, is het qua inhoud veel interessanter. Musicmaker, zegt in tegelstelling tot de Telegraaf, dat voor “pakweg twee derde van alle gitaar- en bastoetsen” palissander gebruikt wordt. Ik vraag mij af wie van de twee, de Telegraaf of musicmaker, gelijk heeft op dit punt. Of dat beide beweringen misschien wel helemaal niet kloppen.

Als je de artikelen goed leest dan krijg je ook meteen antwoord op de vraag die ik in de titel van dit artikel gesteld heb. De soep wordt gelukkig niet zo heet gegeten als deze opgediend wordt maar ik begrijp zeker dat het voor veel onrust zorgt in het gitaar wereldje.

Als je het interessant vind om beide artikelen te lezen en te vergelijken, dan kan je in de links in dit artikel klikken. Als je een mening hebt over het gebruik van palissander en/of bubinga in instrumenten dan zie ik graag je reactie tegemoet. Je reactie kan je plaatsen onder dit bericht. Ook ben ik benieuwd naar jouw instrument en of in jouw gitaar een van de twee genoemde houtsoorten verwerkt is.

In mijn concertgitaar, van het merk Jeroen Hilhorst,zijn de volgende houtsoorten verwerkt: palissander, ebbenhout, mahonie en fichte.

Facebook Reacties:

Reacties

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER